Plan: | Bedrijventerrein Agrobaan Ysselsteyn |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0984.BP09020-Va01 |
Vigerend bestemmingsplan "Agrarisch bedrijventerrein Ysselsteyn"
Eind jaren '90 is de gemeente Venray begonnen met de ontwikkeling van het Agrarisch Bedrijventerrein Ysselsteyn. Een bedrijventerrein met specifieke vestigingsmogelijkheden voor:
In het vigerende bestemmingsplan (het in 1999 opgestelde bestemmingsplan "Agrarische Bedrijventerrein Ysselsteyn", vastgesteld door de gemeenteraad op 29 juni 1999 en (gedeeltelijk) goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 30 november 1999) wordt onderscheid gemaakt tussen fase 1, fase 2 en fase 3. Tot fase 1 behoort het gedeelte van het bedrijventerrein waar de bedrijven die voldoen aan bovenstaande voorwaarden, rechtstreeks ter plaatse zijn toegestaan. Fase 2 bestaat uit een nader uit te werken gedeelte van het bedrijventerrein met dezelfde bestemmingsomschrijving en voorwaarden als fase 1. Eveneens bestaat er de mogelijkheid tot een fase 3, waarin middels een wijzigingsbevoegdheid de gronden met Agrarische bestemming bij het bedrijventerrein kunnen worden gevoegd.
Afbeelding: verbeelding van het vigerende bestemmingsplan Agrarisch Bedrijventerrein Ysselsteyn
Paars: fase 1 met bestemming Bedrijven
Roze: fase 2 met bestemming Bedrijven-uit-te-werken
Groen: fase 3 met bestemming Agrarisch
fase | oppervlakte/ha | huidige bestemming |
1 (paars) | 4 ha bruto/ 3 ha uitgeefbaar | Bedrijven |
2 (roze) | 2,1 ha bruto/ 1,7 uitgeefbaar | Bedrijven, uit-te-werken |
3 (groen) | 2,6 ha bruto | Agrarisch |
Op dit moment is fase 1 gerealiseerd en zijn alle bouwpercelen behorende bij fase 1 uitgegeven en de nodige bouwvergunningen verstrekt. Op de bouwpercelen zijn een autobandenfabrikant, een logistieke transporteur, een installatietechniekbureau, een bedrijfsverzamelgebouw en een groothandel in landbouwtractoren gevestigd. Vermeld moet worden dat het bedrijventerrein (voorzover mogelijk binnen de grenzen van het vigerend bestemmingsplan) vanaf 2007 volop in ontwikkeling is geweest. Zo zijn de voorgestelde wateradviezen gerealiseerd door middel van de aanleg van een waterloop en gescheiden rioolsysteem. De Agrobaan als onsluitingsweg is aangelegd en eveneens de calamiteitenontsluiting voor uitsluitend hulp- en nooddiensten met groene uitstraling. Nutsvoorzieningen zijn aangelegd. Groenvoorzieningen, waaronder aanplanting van bomen, struiken en een groene geluidswal zijn reeds aangepland en/of opgericht.
Voorheen zijn er verscheidende initiatieven ondernomen om het "Agrarisch Bedrijventerrein Ysselsteyn" verder te ontwikkelen. Het laatste initiatief bestond uit een voorstel tot uitbreiding van het bedrijventerrein door de bestemming "Bedrijven uit-te-werken" (fase 2) nader uit te werken. In 2007 wordt een ontwerp bestemmingsplan waarin de beoogde verruiming was opgenomen, voorgelegd aan de gemeente Venray. Het ontwerp werd echter niet verder in procedure gebracht, omdat de voortgang van het project stagneerde vanwege het ontstaan van onduidelijkheden (m.n. betreffende de toegestane bouwhoogte in relatie met het radarverstoringsgebied van defensie) inzake een aanverwant project ten behoeve van (fase 3) de verplaatsing van de Boerenbond fabriek naar het bedrijventerrein Ysselsteyn.
Beoogde ontwikkeling "bedrijventerrein Agrobaan Ysselsteyn"
Het eigendom van alle gronden van het bedrijventerrein behoorde toe aan "Ontwikkelingsmaatschappij Agrarisch Bedrijventerrein Ysselsteyn B.V". Ondertussen zijn alle aandelen overgedragen aan de Cooperatie Vitelia u.a., hierna initiatiefnemer te noemen, een bedrijf gevestigd te Ysselsteyn, met de hoofdvestiging in Oirlo, gemeente Venray. Initiatiefnemer is één van de bedrijven van de "Oelderse Halte". In de "Oelderse Halte" hebben verschillende bedrijven een cluster of netwerk gevormd van bedrijven die met elkaar samen kunnen werken en op die manier gebruik maken van elkaars kennis, wat leidt tot bedrijvigheid op het platteland in de gemeente Venray.
Afbeelding: Netwerk "Oelderse Halte"
Initiatiefnemer heeft het voornemen om fase 2 van het vigerend plan in werking te stellen door middel van voorliggend bestemmingsplan de gronden met bestemming "Bedrijven-uit-te-werken" te wijzigen in "Bedrijf". Het doel van initiatiefnemer is om het "Agrarische Bedrijventerrein Ysselsteyn" eveneens te ontwikkelen als een netwerk van bedrijven welke in beginsel georiënteerd zijn op de agri-business en aanverwante sector. Een clustering op het gebied van agri-business die stimuleert dat bedrijven met elkaar samenwerken en op die manier gebruik maken van elkaars kennis, diensten en "know-how". Voorwaarde om tot dergelijke clustering te komen is dat men voldoende (kleine) kavels kan aanbieden en een diversiteit aan bedrijvigheid kan ondervangen om zodoende de aantrekkingskracht van de synergetische waarde van clustering aan toekomstige gebruikers te waarborgen.
Daarom wordt voorgenomen om naast verplaatsers uit het landelijk gebied tevens de nieuwvestiging van bedrijven rechtstreeks toe te staan, mits deze bedrijven geacht worden een meerwaarde te bieden op het gebied van agribusiness ter plaatse van het bedrijventerrein Agrobaan Ysselsteyn. Eveneens bestaat het voornemen het bedrijventerrein uit te breiden (met 2,1 ha bruto/ 1,7 ha uitgeefbaar) door de bestemming "bedrijven uit-te-werken-" (fase 2) te wijzigen in de bestemming "Bedrijf". Kortom de gewenste ontwikkeling voorziet in een tweeledige uitbreiding van het (kleinschalig) bedrijventerrein: uitbreiding van het oppervlakte van het bedrijventerrein én uitbreiding van vestigings- en/of verplaatsingsmogelijkheden voor bedrijven in overeenstemming met de bedrijvenlijst die daarvoor is opgesteld conform de Staat van Bedrijfsactiviteiten. In dit kader van 'functieverruiming' (door onder andere de specifieke functie agrarisch los te laten en in beginsel te orienteren op de agribusiness), wordt de naamsverandering naar Bedrijventerrein Agrobaan Ysselsteyn voorgesteld.
Nogmaals, verruiming van de functieomschrijving is noodzakelijk om de gehele keten van productie tot logistiek en eventuele distributie te kunnen ondervangen. Bij het oprichten van een netwerk van bedrijven is enige flexibiliteit noodzakelijk, zowel voor het vermogen van het netwerk om zich aan te passen aan de veranderde omstandigheden van haar omgeving, als zowel voor haar vermogen zich in te passen aan de onderlinge behoefte van de bedrijven.
Als realistisch voorbeeld van het aan- en inpassingvermogen van een netwerk van bedrijven kan men denken aan een logistieke dienstverlener die grond verworven heeft voor een verplaatsing, mede vanwege de uitbereidingsmogelijkheden en mede vanwege de bedrijvigheid. Deze logistieke dienstverlener kan vanuit de netwerkgedachte voor de reeds gevestigde en toekomstige bedrijven op het bedrijventerrein zijn diensten aanbieden als “buurman”. Deze logistieke dienstverlener stimuleert een pallethandel om voor een naderende verplaatsing een optie te nemen op het bedrijventerrein BAY. Dit brengt weer mogelijkheden tot samenwerking met zich mee voor Keijsers-Manders, een installateur die reeds gevestigd is op het bedrijventerrein en al bekend als kennis van het netwerk “de Oelderse Halte”. Als aanvulling meld zich een projectbegeleidingsbedrijf in huisstijlen en lichtreclame die de synergie opzoekt naar zowel het netwerk alsook naar de bedrijventerreinen te Venray, maar toch ook vanuit een kleinschalig bedrjiventerrein binding wil behouden met de bestaande klantenkring in Helmond. Doordat bedrijven binnen de het netwerk komen biedt dit ontwikkelingskansen voor deze bedrijven om elkaar de bal toe te spelen, wat regionale kansen oplevert. De regio, de kop van Noord-Limburg, is voor initiatiefnemer een belangrijk uitgangspunt in het bussinessplan om in de regio te stimuleren, ontwikkelen en verder uitbouwen van bedrijvigheid vanuit een gezond ondernemerschap.
De voorbeeld verduidelijkt de mogelijkheid dat er voortdurend nieuwe allianties tussen bedrijven en instellingen gevormd kunnen worden, welke verbindingen vaak dwars door de traditionele bedrijfssectoren heen gaan en welke zo veranderlijk zijn, waardoor de uiteindelijke synergetische meerwaarde van een netwerk gevormd wordt. Dit noopt echter wel enige verruiming in het bestemmingsplan te creëren, welke de benodigde flexibiliteit waarborgen zal.
Actualisatie en aansluiting met andere plannen
Het vigerend bestemmingsplan schrijft de verplichting voor om de bestemming "Bedrijven-uit-te-werken" nader uit te werken. Aangezien fase 1 van het vigerend bestemmingsplan volledig (met uitzondering van 1/4 hectare die nog uitgeefbaar is) gerealiseerd is, bestond de mogelijkheid voor intiatiefnemer om het beoogde doel te realiseren door uitsluitend fase 2 nader uit te werken. Echter is gekozen voor een herziening van het gehele bestemmingsplan zodat het hele plan geactualiseerd en gedigitaliseerd kan worden waartoe de gemeente ingevolge de nieuwe Wro wettelijk verplicht is (zie ook 1.4). Eveneens worden naast voorliggende bestemmingsplanherziening door de gemeente Venray de bestemmingsplannen van 5 andere binnen de gemeentegrenzen gelegen bedrijventerreinen geactualiseerd: dit betreft de bedrijventerreinen Keizersveld, Smakterheide, De Hulst II, de Witte Vennen en Intratuin. De min of meer gelijktijdige herziening en actualisatie van de verschillende bestemmingsplannen biedt een kans tot het aanbrengen van een vergelijkbare systematiek binnen deze plannen. Gestreefd wordt door middel van een integrale herziening vergaande uniformiteit in de toelichting, verbeelding en planregels aan te brengen: de beoogde uniformiteit komt de leesbaarheid, werkbaarheid en handhaafbaarheid van de plannen ten goede.