direct naar inhoud van 3.5 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Bedrijventerrein Agrobaan Ysselsteyn
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0984.BP09020-Va01

3.5 Cultuurhistorie en archeologie

Cultuurhistorie

Het plangebied is niet gelegen binnen of grenzend aan een beschermd stads- of dorpsgezicht. In het plangebied bevinden zich geen monumentale waarden, waarmee in de planvorming rekening moet worden gehouden. Ook uit gegevens van de Cultuurhistorische Waardenkaart, Begrens verleden, gemeente Venray, RAAP Rapport 1482, blijkt dat er in en om het plangebied geen cultuurhistorische elementen aanwezig zijn. Door de middels voorliggend bestemmingsplan voorgenomen ontwikkelingen worden derhalve geen belangrijke cultuurhistorische waarden bedreigt.

Archeologie

De Archeologische advieskaart "Begrensd verleden gemeente Venray", RAAP rapport 1482, kaartbijlage 4, laat zien dat het plangebied gelegen is in een gebied met hoge verwachtingsgraad. In de legende van de advieskaart wordt vermeldt dat het uitgangspunt van gemeente luidt om het archeologische erfgoed "in situ" te bewaren. In geval van planvorming dient vroegtijdig archeologische onderzoek in de vorm van een bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek (IVO) te worden uitgevoerd.

Door SOB Research is in september 2007 een bureauonderzoek en een Inventariserend Veldonderzoek door middel van grondboringen (IVO) uitgevoerd, met het doel de geologische opbouw, de aardkundige waarden en de archeologische en cultuurhistorische waarden ter plaatse van het plangebied vast te stellen. Het onderzoeksrapport "Archeologische Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek door middel van grondboringen Agrarisch Bedrijventerrein Ysselsteyn, gemeente Venray" (conceptrapport), d.d. september 2007 met kenmerk 1374-0708 is als separate bijlage bij dit bestemmingsplan gevoegd (zie Bijlage 1).

Op basis van het opgestelde archeologische verwachtingsmodel kon worden ingeschat dat er binnen het plangebied archeologische sporen kunnen worden aangetroffen. Binnen het onderzoeksgebied bevindt zich dagzomend de Formatie van Twente (lithostratiegrafie volgens de Mulder et al, 2003: Formatie van Boxtel). Op basis van de boorgegevens kan worden aangenomen dat het profiel binnen het onderzoeksgebied waarschijnlijk grotendeels intact aanwezig is. Dit betekent dat zich, op basis van de geologische opbouw, ter plaatse van het onderzoeksgebied archeologische sporen kunnen bevinden uit de Prehistorie tot en met de Middeleeuwen. Deze sporen, indien aanwezig, zullen zich in de top van de Formatie Twente bevinden, of ingegraven zijn in deze top. Op basis van historische gegevens zijn er geen directe aanwijzingen voor de aanwezigheid van archeologische sporen uit de Nieuwe Tijd.


In de regels van dit bestemmingsplan is ter bescherming van de mogelijk aanwezige archeologische waarden een dubbelbestemming 'Archeologie' met een onderzoeksverplichting en een aanlegvergunningstelsel opgenomen. Dit houdt in dat:

  • op de gronden met de dubbelbestemming Archeologie uitsluitend mag worden gebouwd als uit archeologisch onderzoek blijkt dat de archeologische waarden door de ontwikkeling niet zullen worden aangetast;
  • dat de gronden met de dubbelbestemming uitsluitend verstoord mogen worden (door bijvoorbeeld graafwerkzaamheden) indien een aanlegvergunning door burgemeester en wethouders is verleend.

(zie ook Hoofdstuk 6 Toelichting bij planregels).