direct naar inhoud van 5.3 Verkeerskundige aspecten
Plan: Bedrijventerrein Agrobaan Ysselsteyn
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0984.BP09020-Va01

5.3 Verkeerskundige aspecten


Interne verkeersstructuur

Het bedrijventerrein wordt ontsloten vanaf de Jan Poelsweg. Via deze weg wordt aangesloten op de Deurneseweg, de doorgaande hoofdweg. Deze reeds bestaande wegen vallen buiten het plangebied. De toekomstig beoogde infrastructuur ten behoeve van de interne ontsluiting, is vastgelegd middels een verkeersbestemming. Er is gekozen voor een rationele verkeersstructuur zodat de Agrobaan geheel rond het plangebied loopt van noord-oost tot zuid-west en het plangebied doorsnijdt richting het oosten. De Agrobaan geeft binnen het plangebied toegang naar de erven van de individuele bedrijven. De situering van de ontsluiting vanaf de Agrobaan op de Jan Poelsweg, ligt op ongeveer 200 meter afstand van de Deurneseweg. De Agrobaan loopt in het westen, zowel aan de noordzijde van het plangebied als in het zuiden door tot aan de grens van het plangebied.


Parkeren en laden en lossen

Op het bedrijventerrein Agrobaan Ysselsteyn zijn geen parkeervoorzieningen in de openbare ruimte voorzien. Dit betekent dat de parkeerbehoefte volledig dient te worden opgevangen op de percelen van de op het terrein gevestigde bedrijven. Ook het laden en lossen van goederen dient op de percelen zelf plaats te vinden. In de regels van dit plan is in de verschillende bestemmingsregels opgenomen dat met in acht neming van de vigerende bestemming en gelet op de geplande of reeds aanwezige functie(s) te allen tijden dient te worden voorzien in voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Ten aanzien van het aantal te hanteren parkeerplaatsen kunnen de parkeerkencijfers uit de CROW publicatie 182 “Parkeerkencijfers - Basis voor parkeernormering” (CROW, september 2008, Parkeercijfers - basis voor parkeernormering. Enschede) als leidraad worden genomen. In de regels van dit plan wordt verwezen naar de bepalingen van deze publicatie, of een hiervoor in de plaats tredend document.

Naast voorliggend bestemmingsplan schrijft ook de gemeentelijke bouwverordening voor dat indien de omvang of bestemming van een gebouw daartoe aanleiding geeft, ten behoeve van het parkeren of stallen van auto’s in voldoende mate ruimte moet zijn aangebracht in, op of onder het gebouw of op het onbebouwde terrein dat bij het gebouw behoort. Een soortgelijke bepaling is tevens ten aanzien van laden lossen opgenomen. Bij het verlenen van bouwvergunningen dient derhalve tevens op grond van de bouwverordening nadrukkelijk met dit aspect rekening gehouden te worden. Gezamenlijk vormen het voorliggend bestemmingsplan en de gemeentelijke bouwverordening een afdoende instrumentarium om een zorgvuldig en effectief parkeerbeleid te kunnen voeren.