direct naar inhoud van Hoofdstuk 7 Handhaving
Plan: Bedrijventerrein Agrobaan Ysselsteyn
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0984.BP09020-Va01

Hoofdstuk 7 Handhaving

Algemeen
De gemeente Venray heeft een handhavingsbeleid dat is neergelegd in de door de gemeente in januari 2003 vastgestelde nota “Programmatisch Handhaven”. Onlangs is het handhavingsprogramma 2007-2010 vastgesteld. Hierin wordt meer aandacht gegeven aan het integraal handhaven.

Voor de uitvoering van dit programma is er door de gemeenten Horst aan de Maas en Venray een gezamenlijk handhavingsteam opgericht. Het handhavingsprogramma geldt voor de aan dit team deelnemende gemeenten.

In dit programma is de visie op handhaving vastgesteld: een gemeente zijn waarin mensen met elkaar in een veilige en gezonde omgeving kunnen blijven leven”. De gemeenten erkennen hun maatschappelijke verantwoordelijkheden en willen een gezonde omgeving voor burger en bedrijf waarborgen waar men veilig kan wonen, werken en recreëren. Daarvoor is het noodzakelijk dat democratisch geformuleerde spelregels worden nageleefd. Dit houdt tevens in dat de gemeenten hun verantwoordelijkheid als bevoegd gezag nemen om een positieve gedragsverandering te verkrijgen bij inwoners en bedrijven waarbij bij het niet naleven van de regels de beschikbare juridische middelen worden ingezet. Om deze visie te bereiken is het volgende van belang:

  • 1. Inwoners en bedrijven nemen hun eigen verantwoordelijkheid;
  • 2. Voorkomen van overtredingen verdient de hoogste prioriteit;
  • 3. Handhaving wordt ingezet om een positieve gedragsverandering te verkrijgen.


Ad 1. De gemeenten vinden het van groot belang dat inwoners en bedrijven zelf hun eigen verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van de naleving van de voor hen geldende regels en spreken hun inwoners en bedrijven hierop nadrukkelijk aan.

Ad 2. De gemeenten leggen de nadruk op preventie. Het voorkomen van overtredingen heeft de hoogste prioriteit. Preventie begint bij helder en duidelijk beleid en regelgeving met een groot draagvlak.Goede en tijdige communicatie met belangenorganisaties, burgers en ondernemers is dan ook een absolute noodzaak. Door het vergroten van het draagvlak verbetert het naleefgedrag. Daarmee wordt veel repressieve handhaving voorkomen.
Ad 3. Risico’s en naleefgedrag zijn hele belangrijke onderdelen in de besluitvorming voor het bepalen van de prioriteiten. Negatieve effecten op een veilige en gezonde leefomgeving, bij niet naleving van regels, spelen een belangrijke rol in de sturing van de handhavinginspanningen.Handhaven betekent keuzes maken en prioriteiten stellen. Zo hebben de deelnemende gemeenten aan industrieterreinen de laagste prioriteit toegekend. Dat betekent uiteraard niet dat hier geen toezicht op is. Ook hiervoor geldt dat het uit het oogpunt van handhaving de binnen dit bestemmingsplan liggende gronden en opstallen een veilige en gezonde woon- en werkomgeving moeten zijn en worden.

Voorlichting

Handhaving dient op een goede wijze gecommuniceerd worden. Het feit dat de gemeente handhaaft en dat dit bekend is werkt preventief. Succesvol handhaven houdt in het voorlichten, adviseren en stimuleren en zonodig afdwingen van de regels, zodat burgers hun privé-plannen volgens de regels realiseren. Handhaving dient transparant te zijn; dat wil zeggen herkenbaar en voorspelbaar voor burgers en bedrijven. Dit blijkt in de praktijk vaak niet het geval te zijn. Ten gevolge van de wijziging van de Woningwet en Wet ruimtelijke ordening zal het college jaarlijks een verslag aan de gemeenteraad moeten geven, waarin zij aangeeft hoe met handhaving is omgegaan. Naar verwachting zal handhaving hierdoor meer publicitaire aandacht krijgen.

Sancties

Indien overtredingen worden geconstateerd wordt in beginsel naleving afgedwongen door bestuursrechtelijke sancties, zoals het toepassen van bestuursdwang of het opleggen van een dwangsom. Op termijn wordt het instrument van de bestuurlijke boete ingevoerd. Bij bestuursrechtelijke handhaving van overtredingen wordt door middel van prioritering door de gemeente beoordeeld welke overtredingen het snelste dienen te worden opgepakt.

Bedrijventerrein Agrobaan Ysselsteyn

Het bedrijventerrein is een terrein dat grotendeels tot ontwikkeling is gebracht. De thans aanwezige bebouwing is grotendeels middels de op grond van de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening tot stand gebracht. Ten tijde van de vaststelling van voorliggend plan vindt er op het terrein geen gebruik plaats waartegen conform de heersende inzichten handhavend dient te worden opgetreden.