direct naar inhoud van 4.2 Geluid
Plan: Bedrijventerrein Agrobaan fase 3 Ysselsteyn
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0984.BP11014-va01

4.2 Geluid

De ten behoeve van voorliggend plan relevante normstelling voor geluid is geregeld in de Wet geluidhinder en de Wet milieubeheer. Het betreft normen voor wegverkeerslawaai en industrielawaai. In deze wetgeving wordt uitgegaan van voorkeursgrenswaarden, waarvan met ontheffing tot een maximale hoogte mag worden afgeweken.

Wegverkeerslawaai

De Wet geluidhinder bevat normen omtrent de mate waarin geluid veroorzaakt door
(weg)verkeer het woonmilieu of andere geluidsgevoelige functies mag belasten. Conform deze wet kennen bepaalde openbare wegen een onderzoekszone. Binnen deze zones moet bij de ontwikkeling van nieuwe geluidsgevoelige functies onderzoek worden gedaan naar de te verwachten geluidsbelasting als gevolg van het verkeer op deze wegen. Indien de berekende geluidsbelasting de wettelijke voorkeursgrenswaarde overschrijdt dienen er bron- of overdrachtsmaatregelen genomen te worden ten einde de geluidsproductie terug te brengen of kan, indien deze maatregelen stuiten op overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, landschappelijke of financiële aard, het bevoegd gezag een hogere grenswaarde vast stellen.


Ten aanzien van geluidgevoelige bestemmingen (o.a. woningen, scholen, ziekenhuizen) geldt voor wegverkeerslawaai een voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A). Op grond van de Wet geluidhinder hebben wegen een onderzoekszone, die afhankelijk van het aantal rijstroken varieert van 200 tot 600 meter (artikel 74 Wgh).

De ten behoeve van voorliggend plan relevante normstelling voor geluid is geregeld in de Wet geluidhinder en de Wet milieubeheer. Het betreft normen voor wegverkeerslawaai en industrielawaai. In deze wetgeving wordt uitgegaan van voorkeursgrenswaarden, waarvan met ontheffing tot een maximale hoogte mag worden afgeweken.


Wegverkeerslawaai

Voorliggend bestemmingsplan behelst verder geen bestemmingen waarbinnen de ontwikkeling van nieuwe woningbouw of andere geluidsgevoelige functies mogelijk is. Derhalve is in het kader van dit bestemmingsplan geen nieuw akoestisch onderzoek naar de gevolgen van wegverkeerslawaai uitgevoerd.

Industrielawaai

Door Adviesburo Van der Boom is onderzocht welke geluidbelasting ontstaat op de omgeving van het uit te breiden bedrijventerrein Agrobaan te Ysselsteyn (d.d. 21 maart 2011 met bestandnummer 11-059r1.doc.

Het nieuwe – onderzochte – gedeelte zal plaats bieden aan bedrijven in de milieucategorieën 2 t/m 4. In de nabije omgeving ligt een aantal woningen, buiten het bedrijventerrein. Doel van het onderzoek is vast te stellen waar de 50-dB(A)-contour van het uitgebreide bedrijventerrein komt te liggen, welke geluidbelasting de geluidgevoelige objecten (zoals woningen) ondervinden en welke geluidruimte daarmee ontstaat op de te vergeven kavels. De geluidbelasting op de omgeving is bepaald met een rekenmodel. Het onderzoek is uitgevoerd conform de nieuwe Handleiding meten en rekenen industrielawaai (VROM, 1999, methode II.2, II.3, II.7 en II.8).

Het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau LAr,LT t.g.v. alle activiteiten bij de nieuw te vestigen bedrijven op Agrobaan fase 3 te Ysselsteyn bedraagt in immissiepunt 1 bij de meest nabijgelegen woning 55 dB(A) etmaalwaarde en in de referentiepunten op 50 m van de grens van het terrein hooguit 62 dB(A) etmaalwaarde. Daarmee worden de vooralsnog aangehouden grenswaarde van 50 dB(A) bij de woning overschreden met 5 dB(A). De bijdragen van bedrijven in de milieucategorie 4 is daarbij maatgevend.

Om aan een eis van 50 dB(A) op de woning bij punt 1 te voldoen moet de

emissie van een deel van de percelen worden beperkt (variant A):

  • In vlak C: categorie 4.1 met maximale emissie van 63 dB(A)/m2 (ipv 65 dB(A));
  • In vlak D: maximaal categorie 4.1 (65 dB(A)/m2) i.p.v. cat. 4.2 (73 dB(A)/m2).

Tabel a geeft een overzicht van de dan te hanteren waarden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0984.BP11014-va01_0008.png"

Om te voldoen aan een eis van 45 dB(A) bij de woning is een categorie 3.2 de hoogst toegestane milieucategorie.

De maximale geluidniveaus LAmax t.g.v. bedrijven wordt in de vergunning /AmvB geregeld. Dan gelden gebruikelijke maximale grenswaarden bij de woningen van 70 dB(A) overdag, 65 dB(A) in de avond en 60 dB(A) in de nacht.

Het uitgeven van nieuwe percelen (met akoestische ruimte) en het beheer van de geluidruimte kan via intern zonebeheer. Dit is een administratief systeem waarmee de geluidbelasting op de omgeving wordt beheerd. Daarmee wordt voorkomen dat bij uitgifte van percelen of wijzigingen van bestaande bedrijven meer geluidruimte wordt vergeven dan noodzakelijk dan wel wenselijk is.

Zijn de richtafstanden uit de VNG-brochure niet haalbaar en is de vestiging van het bedrijf toch gewenst, dan is een verdere akoestische onderbouwing nodig voor de bestemmingsplanwijziging. Hierbij kunnen de toetsingskaders van Wet milieubeheer gehanteerd worden (hoofdstuk 4 Handreiking of het Activiteitenbesluit). Maar omdat in redelijkheid uitgegaan moet worden van de akoestische mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt zullen alle geluidsbronnen van dat perceel in de afweging moeten worden meegenomen.

Het is denkbaar dat een bedrijf in een hogere milieucategorie dan is voorzien toch akoestisch inpasbaar is dankzij een verstandige keuze in plaatsing van geluidbronnen en gebouwen (met afscherming).

Het onderzoek naar industrielawaai is als separate bijlage bijgevoegd.